Χτίσε μια όμορφη καθημερινότητα - της Κατερίνας Γεμελιάρη | mpilietaki.gr

Χτίσε μια όμορφη καθημερινότητα! – της Κατερίνας Γεμελιάρη

Τα εύρετρα

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, πέρασαν οι γιορτές και άφησαν τα ίχνη τους πάνω μας. Γεμίσαμε ίσως πάλι με μια νοσταλγία για κάτι μαγικό, πιστέψαμε ίσως λίγο παραπάνω σε ουτοπίες και τώρα παλεύουμε ξανά με τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Τα πρέπει μοιάζουν ακόμα περισσότερα κι εμείς βουλιάζουμε πίσω από όλες αυτές τις υποχρεώσεις και ξεχνάμε να φροντίσουμε την ψυχή μας και το σώμα μας. Μετράμε ίσως κρυφά το ημερολόγιο περιμένοντας την επόμενη αργία και υπολογίζουμε τα χρήματα μας αν θα μας επιτρέψουν να δραπετεύσουμε για λίγο ξανά από όσα μας κρατούν δέσμιους. Κι αν πρέπει απλά να βγάλουμε χαρτί και μολύβι για να οργανώσουμε το χρόνο της επόμενης ημέρας και να ελαφρύνουμε λίγο τα πρέπει με μικρές ενέσεις θέλω;

Η μέρα έχει εικοσιτέσσερις ώρες, τις 8 από αυτές εργαζόμαστε, άλλες 8 κοιμόμαστε και τις υπόλοιπες 8 οφείλουμε να τις εκμεταλλευτούμε για να μπορούμε να ικανοποιήσουμε τόσο τις υποχρεώσεις μας όσο και τις ανάγκες μας. Κάπως έτσι λοιπόν καλό θα ήταν μέσα σε όλα αυτά τα πρέπει να τοποθετήσουμε μικρές προσωπικές οάσεις για να μας ξεδιψάσουμε από όσα επιμένουν να μας βαραίνουν.

Βγάλτε από τη ντουλάπα τη φόρμα σας και προσθέστε έναν περίπατο στη φύση ή στους δρόμους της πόλης. Η άσκηση μας βοηθά όχι μόνο να κρατάμε τη φόρμα μας αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιεί τη σκέψη μας. Οι τυχεροί δε που μπορούν να απολαύσουν έναν περίπατο μέσα σε ένα δάσος, να αναπνεύσουν καθαρό αέρα και να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης θα δουν θεαματικές αλλαγές στην ψυχολογία τους. Το περπάτημα δίνει απίστευτη ενέργεια στο σώμα μας. Γίνεται κινητήριος δύναμη για να μην μένουμε εγκλωβισμένοι σε αρνητικές σκέψεις και φόβους που τυχόν τρυπώνουν στο μυαλό μας.

Βάλτε λίγα λεπτά ανάγνωσης ενός βιβλίου στην καθημερινότητα σας. Δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το βιβλίο, σημασία έχει για 30 λεπτά τουλάχιστον να κάνετε μια βουτιά μέσα στις σελίδες του και να γνωρίσετε καινούργια μέρη, καινούργιους ανθρώπους. Να δείτε με τα μάτια τους τον κόσμο τους και να ανακαλύψετε εκείνο που επιθυμούν να σας διδάξουν. Να ανακαλύψετε ουσιαστικά την δική σας αλήθεια μέσα στη δική τους ιστορία.

Κανονίστε μικρές εξόδους με τους ανθρώπους που σας προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα. Το πιο δύσκολο κομμάτι της ζωής μας είναι οι σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας. Είναι πραγματικά δύσκολο να συναντήσουμε ανθρώπους που μπορούν να αποτελούν ευχάριστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Οι άνθρωποι είναι περίπλοκοι, όπως ακριβώς είμαστε και εμείς. Λίγοι ακούνε πραγματικά τα λόγια που μοιραζόμαστε μαζί τους, ακόμα λιγότεροι χαίρονται με την ευτυχία μας και ακόμα λιγότεροι δεν μας περιμένουν στη γωνία για να μας κόψουν τα φτερά και να μας προσγειώσουν ανώμαλα στο έδαφος. Συχνά λοιπόν συμβιβαζόμαστε και ανεχόμαστε ανθρώπους μη κατάλληλους στο περιβάλλον μας μόνο και μόνο για να πιούμε έναν καφέ. Αλήθεια όμως σκεφτόμαστε πόσο επιβαρύνουμε τον εαυτό μας σπαταλώντας τον μέσα σε ανθρώπους που απλά δεν μας ταιριάζουν; Στον αντίποδα όλως αυτών είναι προτιμότερο να έχουμε δίπλα μας μονάχα εκείνους που έχουν το χάρισμα της ενσυναίσθησης και φροντίζουν να ακούνε όσα λέμε, να χαίρονται με τη χαρά μας και μας ωθούν να τολμήσουμε τα όνειρα μας.

Ξεκινήστε μια καινούργια δραστηριότητα. Κάντε μια σοβαρή κουβέντα με τον εαυτό σας και ξεθάψτε κάποιο από τα ταλέντα που είχατε σαν παιδί αλλά για διάφορους λόγους το αφήσατε να ξεθωριάσει. Ποτέ δεν είναι αργά για να ακολουθήσουμε κάτι που μας ευχαριστεί και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Η ηλικία άλλωστε είναι απλά ένα νούμερο και τίποτα παραπάνω.

Επισκεφτείτε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Ένα θέατρο, μια ταινία στο σινεμά, μια έκθεση ζωγραφικής βοηθούν να αποκτήσουμε μια διαφορετική οπτική της ζωής. Σίγουρα ενεργοποιούν τη σκέψη μας και μας οδηγούν σε συμπεράσματα που κάποιες φορές αλλάζουν τη ζωή μας.

Σαν άνθρωποι συνεχώς ακροβατούμε ανάμεσα στα θέλω και τα πρέπει μας. Κάποιες φορές η καθημερινότητα μας κερδίζει και προτιμάμε να είμαστε αδρανείς. Ο άνθρωπος όμως πρέπει συνεχώς να κινείται, να εξελίσσεται, να θέτει εκ νέου στόχους και να τολμάει να ακολουθεί τα όνειρα του.

Εσείς ακόμα να πάρετε μολύβι και χαρτί;

Facebook Comments

About the author

Author profile

Γεννημένη στο μικρό Μόντε Κάρλο της Ελλάδος (Καβάλα). Πιστεύω και μη, ότι έρχεται στο δρόμο μου το εξετάζω λεπτομερώς. Σκορπιός με ωροσκόπο Υδροχόο (άσχετο αλλά συγκεκριμένο) δεν πιστεύω στην τύχη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.