Επιβράβευση και δωροδοκία!

Dog Behavior Consulting - Oreozili Karagiannidou

Επιβράβευση και δωροδοκία!

γράφει η Ωραιοζήλη Καραγιαννίδου

Ο σκύλος μαθαίνει μέσα από την παρατήρηση, την επανάληψη και την δική μας καθοδήγηση και ενθάρρυνση  για οποιαδήποτε  συμπεριφορά μας ικανοποιεί. Και βέβαια επιβραβεύουμε τον σκύλο μας για ότι κάνει σωστά, δίνοντας του το κίνητρο να το επαναλάβει.

Συχνά όμως  μπερδεύουμε την έννοια της   επιβράβευσης  με την δωροδοκία θέλοντας να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας με λειχουδιές (ανταμοιβή).

Ας ξεχωρίσουμε λοιπόν τις δύο έννοιες:

ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ

Όταν κρατάω στο χέρι μου την λιχουδιά ο σκύλος κάνει ότι του ζητήσω, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να το επαναλάβει όταν έχω άδεια χέρια!

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Όταν ο σκύλος μου κάνει κάτι που με ικανοποιεί, βγάζω από την τσέπη μου και ανταμείβω για την  συμπεριφορά του. Με την επανάληψη , ο σκύλος συσχετίζει την  συγκεκριμένη συμπεριφορά με κάτι απρόσμενα καλό! Λιχουδιά!

Επιβράβευση λοιπόν και όχι δωροδοκία , γιατί ο σωστά εκπαιδευμένος σκύλος συμπεριφέρεται με έναν αποδεκτό τρόπο, όλες τις ώρες και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες!

Ακολουθήστε την σελίδα της στο Facebook

[efb_likebox fanpage_url=”consultingdogbehavior” box_width=”350″ box_height=”” locale=”el_GR” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”0″ hide_cover=”0″ small_header=”0″ hide_cta=”0″ animate_effect=”fadeIn” ]
Facebook Comments

About the author

Author profile

''Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι!''
Όσκαρ Ουάιλντ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.